Det kan vara svårt att tro men det går trender inom begravning som inom mycket annat. Stockholmare har mer och mer börjat efterfråga olika typer av begravningsplatser. Men borgerliga begravningar samt jordfästning utan ceremoni är också något som blivit allt vanligare.

Det går precis som inom allt annat trender inom begravningar. Just nu är det askgravlundar, minneslundar, askgravplats och urngrav som trendar och har ökat i popularitet den senaste tiden. Jordbegravning är en trend som är bestående. För sådana begravningar finns det prisvärda och billiga kistor Stockholm för de som bor där. Familjer som alltid har jordbegravt sina anhöriga fortsätter oftast med det.

Många vill bli begravd utan ceremoni

Det har även blivit en trend att avstå från ceremoni och jordfästas direkt. En del anhöriga väljer att begrava kroppen utan begravningsceremoni för att vid ett senare tillfälle samla nära och kära för en minnesstund. Detta kan göras både med kistor och urnor. Det kan vara en önskan från den avlidne att det inte ska äga rum någon begravningsceremoni men det kan även vara det anhöriga som väljer det alternativet av olika skäl.

Fler väljer bort begravningsgudstjänsten

Det är många som numera väljer att begravas borgerligt. Den kyrkliga begravningsgudstjänsten väljs ofta bort till förmån för en borgerlig ceremoni. En borgerliga begravning kan utformas helt efter tycke och smak vilket tilltalar många, inte minst de som bor i Stockholm. Men oavsett om en begravningsceremoni äger rum eller inte är det nu trendigt att ha en plats att gå till. Många anhöriga vill kunna gå till ett specifikt ställe för att lägga blommor eller liknande. Efterfrågan på olika typer av gravplatser har därför gått upp. Sedan coronapandemin har streamade begravningar ökat i popularitet.

Planera en begravning

Woman holding white rose near grey granite tombstone outdoors, closeup. Funeral ceremony

Om du ska planera en begravning finns det många tips du kan få av begravningsbyråerna. En del vill ha billiga begravningar medan andra vill slå på stort. Oavsett hur du vill planera och ordna med begravningen kan alltid en bra begravningsbyrå vara till stor hjälp. Om du planerar en begravning i kyrkan finns det vissa riktlinjer du behöver förhålla dig till medan en borgerlig ceremoni går att utforma som du önskar. Tänk på att alltid ta den avlidnes önskemål i beaktande.