Sveriges mest kända hotell som inte är i drift är utan tvekan Dragon Gate i Älvkarleby kommun. Komplexet vid E4 omfattar också mycket mer. Nu kan den som vill sätta sin prägel på byggnaderna köpa dem, för hela Dragon Gate är till salu.

Dragon Gate vid E4

Köpläge? Sveriges kanske mest kända hotell är nu till salu.

Ingen annan byggnad på den svenska landsbygden är lika omskriven som Dragon Gate. Till viss del beror det på byggnadens historia. Det kommunala bolaget Östanå byggde 1986 Hotell Älvkarlen, som gick i konkurs efter två år och blev flyktingförläggning 1989. 1992 köptes anläggningen av två affärsmän som bytte namn på den till Checkpoint Älvdalen. De sålde i sin tur vidare den 2004 till en Jingchun Li, en kinesisk affärsman som blivit rik på att tillverka och sälja myggmedel. En av anledningarna till att Li valde Älvkarleby kommun var att platsen var helt rätt enligt feng shui, den kinesiska filosofin om livsenergi.

Jingchun Li ville utveckla en mötesplats för svenska och kinesiska affärsmän, och hade också en vision om en sorts Kina i miniatyr. Därför lät han bygga ett kinesiskt torg – närmare bestämt en miniatyrkopia av Himmelska Fridens torg – och en staty av Guanyin, som är en populär gudinna eller helgon i flera buddhistiska inriktningar. Det har även aviserats att Dragon Gate ska omfatta en restaurang, ett hotell, ett museum och ett shaolin-tempel med kung fu-skola. Hotellet skulle ha 56 rum, ett för varje region i Kina, och ett hälsocenter på nionde våningen.

Flera av dessa har fått skjutas på framtiden, ibland flera gånger. Mest känt i riksmedierna är det faktum att hotellet inte har kunnat öppna. Detta har framför allt berott på bristfällig brandsäkerhet, och på att uppvärmningen inte har fungerat. Delar av Dragon Gate har dessutom uppförts utan bygglov. I slutet av 2016 kunde dock Dragon Gate slutligen öppna.

Redan tidigare hade museet öppnat. Där visas bl.a. kopior av de berömda kinesiska terrakottasoldaterna, som har skeppats en och en från Xian till hamnen i Gävle.

Enligt Wikipediaartikeln om Dragon Gate har det också funnits planer på att bygga en stad efter kinesisk modell i närheten, och börja odla ris vid anläggningen. Man ska nog ta dessa uppgifter med en nypa salt, men faktum är att det finns städer i Kina som har byggts för att likna till exempel de mer fashionabla delarna av Paris.

Vad händer nu?

Måndag 15 maj meddelade Jingchun Li, via sin VD Kenny Li, att Dragon Gate kommer att säljas. Uppdraget att sälja anläggningen har getts till Skandiamäklarna i Stockholm, skriver SVT. Mäklaren Lars Westin säger att det säkert finns någon som är intresserad av att driva verksamheten, i Sverige, Kina eller någon annanstans i världen. Hur mycket Li och Li kommer att begära i köpesumma är dock inte känt.

Dragon Gate har kallatsett av landets mest bisarra byggprojekt”, och redan innan Li trädde in med sina planer på ett mini-Kina hade ett kommunalråd tvingats avgå p.g.a. skandaler kopplade till byggnaden. Vad som kommer att hända med komplexet nu återstår att se, men det kommer med största sannolikhet att vara intressant.