Munskydd i kollektivtrafiken, arbete hemifrån för de som har möjlighet och begränsade möjligheter att samlas i grupp. Malmö har liksom övriga Sverige påverkats av den pågående coronapandemin. Men det finns ljuspunkter, i den här artikeln får du en uppdatering.

Malmö har liksom resten av Sverige påverkats i hög utsträckning av coronavirusets framfart. Vården är hårt belastad av patienter som drabbats särskilt hårt av viruset och i resten av samhället råder olika restriktioner för att bromsa utvecklingen. Covid-19 märks helt enkelt av i Malmöbornas vardag. Inte minst är det många som drabbats av att någon som står dem nära har gått bort i sviterna av viruset.

Ökat tryck på begravningsbyråer

Family,Mourning,On,Funeral,At,Cemetery,Standing,In,Group,WithBåde stora och mindre begravningsbyråer, såsom till exempel Fenix Begravning i Malmö, har sett en ökning av bokade begravningar utan ceremoni på grund av smittorisken en ceremoni medför. Inte fler än 8 personer får samlas för olika typer av sammankomster, dock har ett undantag gjorts för begravningar som får samla max 20 personer. Det är förstås fortfarande en begränsning då många begravningar egentligen skulle ha samlat betydligt fler personer än så. Ett sätt att kringgå detta är att anordna begravningar som sänds live på nätet. Begravningsbyrån ordnar då så att ceremonin sänds live via en särskild webbadress som skickas till de som egentligen skulle ha gått på begravningen. Det är inte riktigt samma sak som att gå på en begravning, men det är så nära det går att komma i dessa tider.

Flera positiva trender på senare tid

Allt är dock inte mörker. Malmö har fått se en del positiva trender de senaste veckorna. Kommunen rapporterar till exempel att många vårdboenden förklarats vara smittfria. Vaccineringar har också inletts i ett flertal sektorer. När detta skrivs väntas runt 2900 patienter på särskilda boenden och deras nära kontakter vaccineras inom de närmaste veckorna. Aftonbladet rapporterade nyligen att sedan Region Skåne började med vaccinationer den 27:e december så har 45 000 doser delats ut. Även inom föreningslivet börjar saker och ting ljusna, åtminstone för de som är unga. Fritids- och idrottsverksamheter för barn som fötts 2005 eller senare har öppnat, med begränsningar. Även verksamheter för unga, som anses utgöra en mindre risk, måste efterleva regler som begränsar hur många personer som får befinna sig på en viss yta.

Människor uppmanas att hålla ut

Coronavirus,2019-ncov,Blood,Sample.,New,Epidemic,Corona,Virus.,Corona,VirusÄven om myndigheterna rapporterat en del positiva nyheter på senare tid är det värt att ha i åtanke att Skåneregionen med största sannolikhet kommer att plågas av coronaviruset även en tid framöver. Vissa prognoser spår att covid-19 kommer påverka samhället även under hela 2021. Om inte annat kan det vara bra att du bär med dig för att undvika besvikelser längre fram. Med få undantag har vaccinationerna precis dragit igång i bred skala och exakt hur bra det kommer att gå finns det ingen som vet. I steg ett ska vårdpersonal vaccineras och därefter riskgrupper. Sedan kommer olika grupper att vaccineras i tur och ordning baserat på hur sårbara de är för coronaviruset. Förhoppningsvis kommer sommaren i Malmö och Skåne vara förhållandevis normal, men det är bäst att vara försiktig i förhoppningarna.